แจกสูตร! เค้กคริสต์มาสคลาสสิก | Free Recipe! Classic Christmas Cake

10 ธ.ค. 2567

คริสต์มาสนี้ ปาร์ตี้ของเพื่อนๆ จะต้องคึกคักและน่ารักสุดๆ เพราะว่าเรามีสูตรเมนู “เค้กคริสต์มาสคลาสสิก” ของหวานเอยหวานใจใครๆ ก็ชอบที่บอกเลยว่าตรงตามธีมเทศกาลส่งท้ายปีในช่วงนี้สุดๆ อยากรู้ว่าเค้กฉลองวันคริสต์มาสสไตล์ท็อปส์ จะเป็นอย่างไร ตามไปชมกันเลย!

This Christmas party will be lively and delightful because we proudly present ‘Classic Christmas Cake.’ a recipe for the ‘Classic Christmas Cake.’ A delectable dessert cherished by everyone, it perfectly embodies the season's festive spirit. Would you like to discover the charm of a Christmas celebration cake in Tops' signature style? Let’s explore!

วัตถุดิบ

Ingredients

สำหรับเค้ก / For the Cake

1. เนยจืด 225 กรัม (8 ออนซ์) ทำให้นิ่มลง / 225g (8oz) unsalted butter, softened

2. น้ำตาลทรายแดง 225 ก. (8 ออนซ์) / 225g (8oz) brown sugar

3. ไข่เบอร์ 0 4 ฟอง / 4 large eggs

4. แป้งธรรมดา 225 กรัม (8 ออนซ์) / 225g (8oz) plain flour

5. ผงฟู 1 ช้อนชา / 1 tsp baking powder

6. อบเชยป่น 1 ช้อนชา / 1 tsp ground cinnamon

7. เครื่องเทศผสม 1 ช้อนชา / 1 tsp mixed spice

8. อัลมอนด์บด 100 กรัม (3.5 ออนซ์) / 100g (3.5oz) ground almonds

9. ผลไม้แห้งรวม 225 กรัม (8 ออนซ์) / 225g (8oz) mixed dried fruit (raisins, currants, sultanas)

10. เชอร์รี่แช่อิ่ม 100 กรัม (3.5 ออนซ์) ผ่าครึ่ง / 100g (3.5oz) glace cherries, halved

11. อัลมอนด์สับ 50 กรัม (1.7 ออนซ์) / 50g (1.7oz) chopped almonds

12. ผิวเปลือกและน้ำส้ม 1 ลูก / Zest and juice of 1 orange

13. บรั่นดี 50 มล. (1.7 ออนซ์) สำหรับแช่ผลไม้ (ถ้ามี) / 50ml (1.7oz) brandy (optional, for soaking the fruit)

สำหรับไอซิ่ง / For the Icing

1. น้ำตาลไอซิ่งฟองดองสีขาวพร้อมม้วน 500 กรัม (1 ปอนด์) / 500g (1lb) ready-to-roll white fondant icing

2. มาร์ซิปัน 250 ก. (9 ออนซ์) / 250g (9oz) marzipan

3. แยมแอปริคอต 2 ช้อนโต๊ะ อุ่นและกรองให้สะอาด / 2 tbsp apricot jam, warmed and strained

สำหรับตกแต่ง / For Decoration

1. แครนเบอร์รี่สด / Fresh cranberries

2. น้ำตาลไอซิ่ง สำหรับโรยหน้า / Icing sugar, for dusting

3. ก้านโรสแมรี่ เพื่อเพิ่มสัมผัสแห่งเทศกาล (ถ้ามี) / Sprigs of rosemary (optional, for a festive touch)

 

วิธีทำ

Instructions

1. เตรียมผลไม้ - แช่ผลไม้แห้งผสม เชอร์รี่แช่อิ่ม และอัลมอนด์สับในน้ำส้มและบรั่นดี (หากใช้) เป็นเวลาอย่างน้อย 4 ชั่วโมงหรือข้ามคืน 

Prepare the Fruit - Soak the mixed dried fruit, glace cherries, and chopped almonds in orange juice and brandy (if using) for at least 4 hours or overnight.

 

2. ทำแป้งเค้ก / Make the Cake Batter

- เปิดเตาอบที่อุณหภูมิ 150°C (300°F) หรือพัดลม 130°C ทาน้ำมันและจัดพิมพ์พิมพ์เค้กทรงกลมขนาด 20 ซม. (8 นิ้ว) ด้วยกระดาษ parchment 

Preheat your oven to 150°C (300°F) or 130°C fan. Grease and line a 20cm (8-inch) round cake tin with parchment paper.

- ตีเนยและน้ำตาลให้เข้ากันจนฟูและเป็นสีอ่อน 

Cream the butter and sugar together until light and fluffy.

- ตีไข่ทีละฟอง โดยเติมแป้งเล็กน้อยหากส่วนผสมจับตัวเป็นก้อน 

Beat in the eggs one at a time, adding a little flour if the mixture curdles.

- ร่อนแป้ง ผงฟู อบเชย และเครื่องเทศผสมเข้าด้วยกัน ค่อยๆ ใส่ลงในส่วนผสมของเนย 

Sift the flour, baking powder, cinnamon, and mixed spice together. Gradually fold into the butter mixture.

- ใส่ส่วนผสมผลไม้แช่อิ่มและอัลมอนด์บดลงไปคนให้เข้ากัน ผสมจนเข้ากันดี

Stir in the soaked fruit mixture and ground almonds. Mix until well combined.

 

3. อบเค้ก / Bake the Cake

- ตักแป้งลงในพิมพ์ที่เตรียมไว้และปรับระดับพื้นผิว 

Add the batter into the prepared tin and level the surface.

- อบประมาณ 2.5-3 ชั่วโมง ใช้ไม้เสียบตรวจดูหลังจากผ่านไป 2.5 ชั่วโมง (จนกว่าแป้งเค้กจะสุก) 

Bake for 2.5–3 hours, checking with a skewer after 2.5 hours (it should come out clean).

- ปล่อยให้เค้กเย็นสนิทในพิมพ์ จากนั้นจึงพักบนตะแกรง 

Allow the cake to cool completely in the tin, then transfer to a wire rack.

 

4. เตรียมเค้กสำหรับไอซิ่ง / Prepare the Cake for Icing

- เมื่อเค้กเย็นแล้ว ให้ทาด้วยแยมแอปริคอตอุ่นๆ

Once the cake is cool, brush it with warmed apricot jam.

- แผ่มาร์ซิปันออกมาคลุมเค้ก กดลงอย่างนุ่มนวลและตัดส่วนเกินออก 

Roll out the marzipan to cover the cake. Press it down smoothly and trim off any excess.

 

5. เตรียมเค้กไอซิ่ง / Ice the Cake

- รีดฟองดองไอซิ่งสีขาวให้มีขนาดใหญ่พอที่จะคลุมเค้กได้ 

Roll out the white fondant icing to a size large enough to cover the cake.

- วางลงบนชั้นมาร์ซิปัน เกลี่ยให้เรียบด้วยมือหรือเครื่องมือที่เรียบกว่า ตัดขอบให้เรียบร้อย 

Place it over the marzipan layer, smoothing it with your hands or a smoother tool. Trim the edges neatly.

 

6. ตกแต่งเค้ก / Decorate the Cake

- จัดเรียงแครนเบอร์รี่สดและก้านโรสแมรี่ไว้ด้านบนเพื่อให้ดูมีสีสันในเทศกาล 

Arrange fresh cranberries and rosemary sprigs on top for a festive look.

- โรยน้ำตาลไอซิ่งเล็กน้อยเพื่อให้ดูคล้ายหิมะ

Lightly dust with icing sugar to give a snowy effect.

 

7. การจัดเก็บเค้ก / Store and Serve

- เก็บเค้กไว้ในภาชนะสุญญากาศ สามารถทำได้ล่วงหน้าถึง 3 สัปดาห์หากเก็บไว้ในที่เย็น

Store the cake in an airtight container. It can be made up to 3 weeks in advance if stored in a cool place.

เพลิดเพลินกับเค้กคริสต์มาสสุดคลาสสิกของคุณ!

Enjoy your festive, classic Christmas cake!


🔎 ติดตามเมนูใหม่ๆ และโปรโมชั่นเด็ดก่อนใคร
ที่ LINE TopsThailand 👉  เพิ่มเพื่อน 
Follow us for new recipes, the best deals, and promotional prices at LINE: @Tops Thailand