แจกสูตร! หมูตงพอ | Free Recipe! Dong Po Pork

05 ส.ค. 2567

หากคุณเป็นแฟนตัวยงของอาหารจีนจะต้องห้ามพลาดคอนเทนต์นี้! เพราะเรามีสูตรอาหารจีนที่มีจุดเด่นตรงกลิ่นหอมกรุ่นเครื่องพะโล้ มาพร้อมสัมผัสนุ่มหนุบหนับของเนื้อหมูสามชั้นกับเมนู “หมูตงพอ” มาฝากทุกคนกัน หิวกันแล้วใช่ไหมล่ะ? ถ้างั้นตามมาชมวัตถุดิบและขั้นตอนการทำพร้อมกันเลย

If you’re a fan of Chinese cuisine, you won’t to miss this! We would like to present a recipe Dong Po Pork — the aromatic blend of five-spice powder and the tender, succulent texture of pork belly. Ready to get cooking? Let’s explore into the ingredients and step-by-step instructions together now!

วัตถุดิบ 

Ingredients

1. หมูสามชั้น 1 กก. (2.2 ปอนด์) / 1 kg (2.2 lbs) pork belly

2. น้ำมันปรุงอาหาร 2 ช้อนโต๊ะ / 2 tablespoons cooking oil

3. ซีอิ๊วขาว ½  ถ้วยตวง / ½  cup light soy sauce

4. ซีอิ๊วดำ ¼ ถ้วยตวง / ¼ cup dark soy sauce

5. ไวน์ Shaoxing ½  ถ้วย (หรือเชอร์รี่แห้ง) / ½  cup Shaoxing wine (or dry sherry)

6. น้ำตาล ¼  ถ้วย / ¼  cup sugar

7. ขิงฝาน 4-5 ชิ้น / 4-5 slices ginger

8. ต้นหอม 4-5 ต้น (หัวหอมสีเขียว) หั่นเป็นชิ้นขนาด 2 นิ้ว

/ 4-5 scallions (green onions), cut into 2-inch pieces

9. กระเทียม 3-4 กลีบทุบ / 3-4 cloves garlic, smashed

10. โป๊ยกั๊ก 2 ชิ้น / 2 star anise

11. แท่งอบเชย 1 แท่ง / 1 cinnamon stick

12. น้ำเปล่า ปริมาณตามต้องการ / Water as preferred


วิธีทำ 

Instructions

1. การเตรียมการ / Preparation 

หั่นหมูสามชั้นเป็นก้อนสี่เหลี่ยมขนาด 2 นิ้ว แล้วนำไปลวกในน้ำเดือดประมาณ 5 นาทีเพื่อฆ่าเชื้อโรค เมื่อได้เนื้อหมูตามที่ต้องการแล้วให้เทน้ำทิ้ง และวางพักไว้ 

Cut the pork belly into 2-inch cubes. Blanch the pork in boiling water for about 5 minutes to remove impurities. Drain and set aside.

2. การย่างหมู / Searing the Pork

ตั้งหม้อบนเตาไฟ เทน้ำมันใส่ลงในหม้อ ปรับระดับไฟปานกลาง นำหมูสามชั้นลวกสุกใส่ลงในหม้อ ทอดจนสุกทั่วทุกด้าน ในขั้นตอนนี้จะช่วยทำรีดน้ำมันในชั้นไขมันบางส่วนออกมา ซึ่งจะช่วยเพิ่มรสชาติอร่อยให้กับเมนูนี้ 

Heat the cooking oil in a large, heavy-bottomed pot over medium-high heat. Add the blanched pork belly cubes and sear until they are lightly browned on all sides. This step helps to render some of the fat and enhance the flavor.

3. การทำซอส / Making the Sauce

ผสมซีอิ๊วขาว ซีอิ๊วดำ ไวน์ Shaoxing และน้ำตาลลงในถ้วย คนให้เข้ากันจนส่วนผสมละลายทั้งหมด

Mix the light soy sauce, dark soy sauce, Shaoxing wine, and sugar in a bowl until the sugar is dissolved.

4. ปรุงรสหมู / Cooking the Pork

4.1) ตั้งที่ปรุงเนื้อหมูบนเตาไฟอีกครั้ง นำขิงซอย ต้นหอม และกลีบกระเทียมใส่ลงในหม้อ ผัดคลุกเคล้ารวมกันจนสุกและมีกลิ่นหอม 

Add ginger slices, scallion pieces, and garlic cloves in the same pot used for searing the pork. Stir-fry for a minute until fragrant.

4.2) ใส่หมูสามชั้นกลับเข้าไปในหม้อ พร้อมด้วยโป๊ยกั้กและแท่งอบเชย 

Add the pork belly back into the pot, along with the star anise and cinnamon stick.

4.3) เทส่วนผสมซอสลงในหม้อ เติมน้ำเปล่าตามลงไปให้พอท่วมชิ้นเนื้อหมู

 

Pour the soy sauce mixture over the pork. Add enough water to just cover the pork belly pieces.

5. การเคี่ยว / Simmering 

จากนั้นต้มหมูกันต่อ ด้วยการปรับเตาลดลงให้เป็นระดับไฟอ่อน ปิดฝาและคอยเคี่ยวอยู่เป็นระยะๆ ประมาณ 2 ชั่วโมง หรือจนหมูจะนุ่มและซอสเข้มข้นขึ้น 

Bring the pot to a boil, then reduce the heat to low. Cover and simmer for about 2 hours, or until the pork is tender and the sauce has thickened. Stir occasionally to prevent sticking and ensure even cooking.

6. ขั้นตอนสุดท้าย / Final

เมื่อได้หมูตงพอตามที่ต้องการแล้ว ปิดเตาไฟ แยกขิง ต้นหอม โป๊ยกั้ก และแท่งอบเชยออกจากเนื้อหมูตงพอ

Once the pork is tender and the sauce is rich and glossy, remove from heat. Discard the ginger, scallions, star anise, and cinnamon stick.

7. การเสิร์ฟ / Serving 

เสิร์ฟหมูตงพอพร้อมข้าวสวย และจัดแต่งด้วยผักใบเขียวเล็กน้อย อิ่มอร่อยไปกับเนื้อหมูสามชั้นนุ่มๆ เต็มคำแบบฟินๆ ได้เลย!

Serve the Dongpo Pork hot with steamed rice and some green vegetables on the side.

เคล็ดลับความอร่อย

Tips & Tricks

• เลือกหมูสามชั้นที่มีเนื้อและไขมันที่มีปริมาณเท่ากัน จะทำให้หมูตงพออร่อยยิ่งขึ้น 

For best results, choose pork belly with a good balance of meat and fat.

• เพิ่มความอร่อยยกกำลังด้วยการทิ้งหมูตงพอไว้ข้ามคืน แล้วค่อยอุ่นก่อนเสิร์ฟ ช่วยให้หมูตงพอได้รสชาติที่เข้มข้นหอมมันยิ่งขึ้น

This dish is even more flavorful if allowed to rest overnight and then reheated before serving.

🔎 ติดตามเมนูใหม่ๆ และโปรโมชั่นเด็ดก่อนใคร

ที่ LINE TopsThailand 👉  เพิ่มเพื่อน 

Follow us for new recipes, the best deals, and promotional prices at LINE: @Tops Thailand