แจกสูตร! บีฟเวลลิงตัน | Free Recipe! Beef Wellington

31 ต.ค. 2566

ลิ้มรสประสบการณ์ความเป็นผู้ดีอังกฤษที่แท้ทรู ผ่านเมนูอาหารสุดคลาสสิกอันโอชาอย่าง “บีฟเวลลิงตัน” เนื้อสันในสัมผัสนุ่ม เคลือบซอสเห็ดสมุนไพรดักเซลรสกลมกล่อม ที่ห่อหุ่มด้วยแป้งพัฟ แล้วนำไปอบร้อนให้สุกจนเป็นสีเหลืองทอง ยั่วยวนชวนน้ำลายสอ ซึ่งในวันนี้เราขอชวนผู้ที่มีใจรักในการทำอาหารมาลองรังสรรค์เมนู “บีฟเวลลิงตัน” ในแบบฉบับของตัวเอง ด้วยวิธีการทำที่ใครๆ ก็สามารถทำตามได้ อยากรู้ว่าเมนูเด็ดจานนี้จะต้องเตรียมวัตถุดิบอะไรบ้าง ไปชมกันเลย!
Beef Wellington: A classic British dish that consists of a tender beef fillet, coated with mushroom duxelles (a mixture of finely chopped mushrooms, shallots, and herbs), wrapped in puff pastry, and baked to golden perfection. We would like to invite those who have a passion for cooking to create “Beef Wellington” in your way with a method that everyone can do! If you ready to find out what you need and how to prepare “Beef Wellington”? Follow us now!

วัตถุดิบสำหรับทำซอสเห็ดสมุนไพรดักเซล / Ingredients for the Mushroom Duxelles:
1. เห็ดแชมปิญองสับละเอียด 450 กรัม / 1 lb (450g) mushrooms (such as cremini or button mushrooms), finely chopped
2. หอมแดงสับละเอียด 2 หัว / 2 shallots, finely chopped
3. กระเทียมสับ 2-3 กลีบ / 2-3 cloves garlic, minced
4. เนยสด 2 ช้อนโต๊ะ / 2 tablespoons butter
5. น้ำมันมะกอก 2 ช้อนโต๊ะ / 2 tablespoons olive oil
6. ใบไทม์สด 1 ช้อนโต๊ะ / 1 tablespoon fresh thyme leaves
7. เกลือ และพริกไทยป่น สำหรับปรุงรส / Salt and pepper to taste
วัตถุดิบสำหรับทำเนื้อวัว / Ingredients for the Beef
1. เนื้อสันใน 1.1-1.4 กิโลกรัม / 3 pounds (1.1 to 1.4 kg) beef fillet (center-cut, tied with kitchen twine)
2. เกลือ และพริกไทยดำป่น / Salt and freshly ground black pepper
3. น้ำมันมะกอก 2 ช้อนโต๊ะ / 2 tablespoons olive oil
4. ดิฌงมัสตาร์ด 1-2 ช้อนโต๊ะ / 1-2 tablespoons Dijon mustard
 
วัตถุดิบสำหรับทำแป้งพัฟประกบไส้เนื้อวัว / Ingredients for Assembling
1. แป้งพัฟสำเร็จรูป 450 กรัม / 1 lb (450g) puff pastry (homemade or store-bought)
2. พาร์ม่าแฮมสไลซ์ 2-3 ชิ้น / 2-3 slices of prosciutto or parma ham
3. ไข่ไก่ 1 ฟอง / 1 egg (beaten, for egg wash)
4. เกลือ และพริกไทยป่น สำหรับปรุงรส / Salt and pepper to taste

วิธีทำ / Instructions
- เตรียมซอสเห็ดสมุนไพรดักเซล
- Prepare the Mushroom Duxelles:
1. นำเห็ดแชมปิญองมาสับให้ละเอียด
In a food processor, pulse the mushrooms until finely chopped.
2. ตั้งกระทะบนเตาไฟ ปรับไฟระดับปานกลางถึงสูง ใส่เนยสด และน้ำมันมะกอกลงในกระทะ ตามด้วยหอมแดง และกระเทียม ผัดจนกว่าวัตถุดิบจะสุกดี
Heat a large skillet over medium-high heat, add the butter and olive oil. Add the shallots and garlic, sauté until soft.
3. นำเห็ดแชมปิญองหั่นละเอียดและใบไทม์สดใส่ลงในกระทะ แล้วผักส่วนผสมให้เข้ากัน ปรุงรสด้วยเกลือ และพริกไทยตามชอบ จากนั้นผัดต่ออีกเล็กน้อย แล้วปิดเตาไฟ ตักซอสเห็ดสมุนไพรดักเซลใส่ชามแล้ววางพักไว้ให้เย็นลง 
Add the chopped mushrooms and thyme, then cook until the mixture has released and reabsorbed its moisture, and you have a duxelles with a spreadable consistency. Season with salt and pepper. Allow it to cool.
เตรียมเนื้อวัว / Prepare the Beef
1. หมักเนื้อสันในด้วยเกลือและพริกไทย แล้ววางพักไว้สักครู่
Season the beef fillet generously with salt and pepper.
2. ตั้งกระทะบนเตาไฟ ปรับไฟระดับปานกลาง เทน้ำมันมะกอกใส่ลงในกระทะ เมื่อน้ำมันเริ่มร้อนแล้วให้นำเนื้อวัวมาจี่ลงในกระทะ แล้วปรุงจนกว่าจะสุก หรือมีลักษณะเป็นสีน้ำตาล
Heat olive oil in a hot skillet and sear the beef fillet on all sides until it's browned. This should only take a few minutes.
3. ตักเนื้อออกจากกระทะ ทาด้วยดิฌงมัสตาร์ดให้ทั่วเนื้อทั้งชิ้น แล้ววางพักไว้ให้เย็นลง
Remove the beef from the pan, brush it with Dijon mustard, and allow it to cool.
ประกอบบีฟเวลลิงตัน / Assemble the Wellington:
1. วางแผ่นฟิล์มพลาสติกห่ออาหารไว้บนที่ราบ จากนั้นนำพาร์ม่าแฮมสไลซ์มาวางไว้ต่อๆ กัน โดยให้มีความเหลื่อมกันเล็กน้อย จนกลายเป็นเนื้อแผ่นยาว
Lay a large sheet of plastic wrap on a clean surface and place the prosciutto slices side by side, slightly overlapping to form a "blanket."
2. ทาซอสเห็ดสมุนไพรดักเซลลงบนพาร์ม่าแฮมสไลซ์ให้ทั่วทั้งชิ้น
Spread the mushroom duxelles evenly over the prosciutto.
3. วางเนื้อย่างไว้ตรงกลางแผ่นพาร์ม่าแฮมสไลซ์
Place the seared beef fillet in the center of the mushroom-covered prosciutto.
เตรียมห่อด้วยแป้งพัฟ / Wrap in Puff Pastry
1. ค่อยๆ ม้วนโรลแผ่นพาร์ม่าแฮมทาซอสเห็ดสมุนไพรดักเซลด้วยฟิล์มพลาสติกห่ออาหาร เพื่อช่วยจัดรูปทรงของเนื้อให้มีลักษณะเป็นท่อนไม้ที่รัดกุมอย่างแน่นหนา
Carefully fold the prosciutto and mushroom-covered beef in the plastic wrap, using it to help shape and compress the mixture into a tight log.
2. นำฟิล์มพลาสติกห่ออาหารออกจากเนื้อย่างห่อพาร์ม่าแฮม มาวางไว้บนแผ่นแป้งพัฟที่เตรียมไว้
Remove the plastic wrap and place the beef in the center of a rolled-out puff pastry sheet.
3. ม้วนโรลแป้งให้ห่อหุ้มหมดทั้งตัวเนื้อ ตัดแป้งพัฟส่วนเกินออก และแต่งปิดขอบแป้งพัฟให้สวยงาม โดยใช้ไข่ไก่ที่ตีเตรียมไว้เป็นตัวประสานแป้งระหว่างกัน
Wrap the pastry around the beef, trimming any excess, and seal the edges. You can use a beaten egg as "glue" to help seal the seams.
เตรียมอบ / Bake:
1. เตรียมเตาอบโดยตั้งอุณหภูมิความร้อนที่ 220 องศาเซลเซียส
Preheat your oven to 425°F (220°C).
2. นำแปรงมาจุ่มไข่ไก่ แล้วนำมาทาลงบนบีฟเวลลิงตันให้ทั่วทั้งชิ้น
Brush the entire pastry with a beaten egg wash for a golden finish.
3. นำบีฟเวลลิงตันมาวางไว้บนถาดเตาอบ
Place the Beef Wellington on a baking sheet or in a baking dish.
4. นำเข้าเตาอบร้อนเป็นเวลาประมาณ 45-55 นาที หรือจนกว่าบีฟเวลลิงตันจะสุกเป็นสีเหลืองทอง ซึ่งในขั้นตอนนี้ถ้าใครอยากได้เนื้อในระดับความสุกที่ต้องการ ก็สามารถนำเทอร์โมมิเตอร์มาวัดอุณหภูมิเนื้อได้ ยกตัวอย่างเช่นถ้าใครชอบทานเนื้อในระดับกึ่งสุกกึ่งดิบ สามารถนำเทอร์โมมิเตอร์มาวัดให้ได้อุณหภูมิความร้อนที่ประมาณ 52-55 องศาเซลเซียส
Bake for about 45-55 minutes, or until the pastry is golden brown and the beef reaches your desired level of doneness (use a meat thermometer for accuracy). For medium-rare, aim for an internal temperature of about 125-130°F (52-55°C).
เตรียมจัดเสิร์ฟ / Rest and Serve:
1. นำบีฟเวลลิงตันออกจากเตาอบ แล้ววางพักไว้ให้เย็นลงประมาณ 10-15 นาที ซึ่งวิธีนี้จะช่วยคงความชุ่มฉ่ำของเนื้อให้กับเมนูนี้ได้เยอะเลยทีเดียว
Allow the Beef Wellington to rest for 10-15 minutes before slicing. This allows the juices to redistribute and keeps the pastry from becoming soggy.
2. หั่นบีฟเวลลิงตันตรงกึ่งกลางชิ้น แล้วพร้อมจัดเสิร์ฟใส่จาน แมทช์กับเครื่องเคียงอย่างมันบด หรือซอสไวน์แดง อร่อยเข้ากันดีสุดๆ ไปเลย!
Slice into portions and serve with your choice of sides, like mashed potatoes and a red wine sauce.

🔎 ติดตามเมนูใหม่ๆ และโปรโมชั่นเด็ดก่อนใคร
ที่ LINE TopsThailand 👉  เพิ่มเพื่อน