แจกสูตร! ต้มยำแซลมอน | Free Recipe! Salmon Tom Yum
26 พ.ค. 2567
เพราะอาหารไทยไม่เคยแพ้ชาติใดในโลก! ด้วยรสชาติที่หลากหลายหลอมรวมกันในอาหารจานเดียว ซึ่งถือว่าเป็นเอกลักษณ์เฉพาะตัวที่ไม่เหมือนใครและไม่มีใครเหมือน จึงทำให้ใครหลายๆ คนไม่ว่าจะเป็นชาวไทยหรือชาวต่างชาติเองก็ต่างตกหลุมรักในอาหารไทยได้อย่างไม่ยาก
Thai cuisine is certainly second to none! With various flavors flawlessly combined in one dish, this makes Thai food uniquely outstanding and unrivaled. For this reason, both Thai people and foreigners alike easily fall in love with Thai cuisine.
อย่างเช่นเมนูต้มยำของไทยที่อร่อยดังไกลระดับโลก มีจุดเด่นอยู่ตรงที่พริกอร่อยแซ่บซี้ดสะใจคนทานอาหารรสจัดจ้านเป็นอย่างยิ่ง ตามมาด้วยรสเปรี้ยวของน้ำมะนาว รสเค็มของน้ำปลา รวม 3 รสชาติให้เข้ากันอย่างกลมกล่อม ยิ่งอบอวลไปด้วยกลิ่นหอมของพืชสมุนไพรนานาชนิดแล้วนั้นไม่ให้ใครติดใจยังไงไหวใช่ไหมล่ะ
Such as “Tom Yum”, the delicious and famous Thai recipe menu all over the world. Its highlight lies in the spiciness that satisfies the tastebud of chili lovers, the sharpness of lime juice, and the saltiness of fish sauce. With the blend of 3 divine flavors, this crowd-pleasingly spicy soup is also aromatically infused with a variety of Thai herbs that will bring you to a state of addiction.
ดังนั้นวันนี้เราเลยขอภูมิใจนำเสนอสูตรเมนู “ต้มยำแซลมอน” อาหารไทยฟิวชั่นจานเด็ดรสเผ็ดแซ่บซี้ดผสานความมันอร่อยอุดมประโยชน์อย่างแซลมอน ซึ่งแอดมินเชื่อว่าจะต้องทำทุกคนติดใจจนอยากซดหมดชามอย่างแน่นอน ตามไปดูวัตถุดิบและวิธีทำกันว่าเมนูไทยตัวท็อปของโลกจะเป็นอย่างไร Let’s go!
So today we would like to proudly present “Tom Yum Salmon”, a delicious Thai fusion dish that is spicy and sour, combined with the deliciousness of salmon which will make everyone so addicted and eat up to finish your bowl. Let’s take a look at the list of ingredients and how to craft the world’s best Thai food. Let’s go!
วัตถุดิบ
Ingredients
1. แซลมอน 500 กรัม / Salmon 500 grams
2. ข่าหั่น 8-10 ชิ้น / Galangal, cut 8-10 pieces
3. ตะไคร้หั่น 12-15 ชิ้น / 12-15 pieces of lemongrass, cut
4. ใบมะกรูดฉีก 10-12 ใบ / 10-12 kaffir lime leaves, torn
5. หอมแดง 4-5 หัว / 4-5 shallots
6. มะเขือเทศหั่น 6-8 ชิ้น / Tomatoes, cut into 6-8 pieces
7. มะขามเปียก 2 ช้อนโต๊ะ / 2 tablespoons tamarind paste
8. พริกแห้งคั่ว 5-6 เม็ด / 5-6 roasted dried chilies
9. เกลือ 2 ช้อนชา / 2 teaspoons salt
10. มะนาว 3 ช้อนโต๊ะ / 3 tablespoons of lime
11. น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ / 2 tablespoons fish sauce
12. น้ำตาลทราย ½ ช้อนโต๊ะ / ½ tablespoon sugar
13. พริกขี้หนูสวนตำแหลก 12-15 เม็ด / 12-15 crushed garden bird's eye chilies
14. ผักชีฝรั่ง ปริมาณตามชอบ / Culantro as preferred
วิธีทำ
Instructions
1. ล้างปลาแซลมอนให้สะอาด พักไว้
Wash the salmon thoroughly and set aside.
2. ตั้งน้ำให้เดือดใส่เครื่องต้มยำ ได้แก่ ข่า ตะไคร้ ใบมะกรูด หอมแดง มะขามเปียก มะเขือเทศ และพริกแห้ง ตั้งไฟจนเครื่องต้มยำมีกลิ่นหอม
Bring water to boil and add tom yum ingredients including galangal, lemongrass, kaffir lime leaves, shallots, tamarind, tomatoes and dried chilies. Heat until the tom yum ingredients are fragrant.
3. ใส่ปลาแซลมอนลงไป (อย่าเพิ่งคน รอจนเดือดสักครู่)
Add the salmon. (don't stir yet, wait until it boils for a few minutes)
4. ตักเอาฟองที่ลอยขึ้นมาออก
Scoop out the bubbles that float up.
5. เมื่อเนื้อปลาเริ่มสุก ใส่เกลือลงไป
When the fish begins to cook, add salt.
6. ปิดไฟ ปรุงรสด้วยมะนาว น้ำปลา น้ำตาลทราย
Turn off the heat and season with lime, fish sauce, and sugar.
7. โรยด้วยพริกขี้หนูที่ตำไว้
Sprinkle with pounded bird's eye chili.
8. ใส่ผักชีฝรั่ง เสร็จเรียบร้อย เมนูต้มยำปลาแซลมอนแบบง่ายๆ ทำได้เองที่บ้าน
Add culantro. completed A simple salmon tom yam recipe that you can make at home.
ขึ้นชื่อว่าเมนูต้มยำ นอกจากความเผ็ดที่โดนใจคนทั่วไปทั้งในและต่างประเทศแล้ว รู้หรือไม่คะว่าผักที่นำมาปรุงเป็นเมนูต้มยำนั้นถือว่าเป็นสมุนไพรจากธรรมชาติชั้นดีที่ช่วยบรรเทาอาการหลายๆ โรคได้ด้วย เครื่องปรุงชิ้นไหนจะมีสรรพคุณอย่างไรบ้าง เราสรุปมาให้ทุกคนในที่เดียวแล้ว!
Apart from the spiciness loved among Thais and foreigners, Tom Yum is made from various herbs which are natural remedies for diseases. Let’s explore the medicinal properties of these herbs.
ใบมะกรูด - บรรเทาอาการไอ แก้อาการอาเจียนและจุกเสียดแน่นเฟ้อ
Kaffir lime leave - Relieve coughs, vomiting and colic pain.
ข่า - บรรเทาอาการท้องอืดท้องเฟ้อและช่วยขับลมในลำไส้
Galangal - Relieve flatulence and get rid of trapped gas in colon.
ตะไคร้ - ช่วยขับปัสสาวะและบำรุงธาตุให้สมดุลกัน
Lemongrass - Promote the formation of urine, and maintain the balance of elements in human body.
พริก - ช่วยให้ร่างกายเจริญอาหาร ลดการสะสมของไขมัน และรักษาแผลในกระเพาะอาหารรวมถึงลำไส้ได้เป็นอย่างดีด้วย
Chili - Increase appetite, decrease fat accumulation and heal stomach and colon ulcers.
เห็นคุณประโยชน์ของเครื่องต้มยำแล้วต้องร้องว้าวเลยนะทุกคน เพราะเราก็ไม่คาดคิดว่าประโยชน์ของต้มยำจะมีมากมายขนาดนี้ ยิ่งนำมาแมทช์ทานคู่กับข้าวสวยร้อนๆ แล้วนั้น บอกเลยว่าอร่อยฟินถูกปากถูกใจชาวโลกได้อย่างไม่ยากค่ะ คราวหน้าจะมีเมนูอร่อยได้ประโยชน์จานไหนมาฝากอีก รอติดตามชมกันได้เลยนะ สำหรับวันนี้เราต้องขอตัวไปทานข้าวมื้ออร่อยก่อน บ๊ายบายจ้า...
Unexpectedly numerous health benefits of Tom Yum deliver complete nutrition as well as deliciousness when paired with steamed rice. See you next time and wish you all have a lovely day, bye…
Follow us for new recipes, the best deals, and promotional prices at LINE: @Tops Thailand